Меню

Блог

Разкрийте тайните на бялото вино May/31/2021

Разкрийте тайните на бялото вино

О, това бяло вино! Някои хора го обожават, други се кълнат, че не близват бяло. Какъвто и да е случая не бива да пренебрегвате чашата хубаво, добре изстудено вълшебство преди да сте разбрали за себе си какво харесвате и какво не харесвате в него. Има шанс и да се изненадате, но съществуват невероятно много стилове в бялото вино, които се съчетават блестящо дори със стек. Има обаче една уловка за това, как да разберете какво точно ви допада и тя е в количеството. Трябва да сте опитали достатъчно бели вина, за да можете ясно и категорично да заявите предпочитанията си. Ако все още не сте събрали смелост да се гмурнете в дълбокото море на бялото вино, за да ви помогнем в избора сме събрали на едно място много полезна информация.

Като начало ще започнем с това какво всъщност е бялото вино, а отговорът е толкова прост, че чак ще ви накара да се усмихнете. Бялото вино е прозрачна течност, цветът на която може да варира от бледо зеленикав или златист до наситено златен. Може да бъде произведено също и от тъмно грозде при условие, че месото на гроздето е светло. Така или иначе, бялото вино се ферментира с минимален контакт с ципите и дръжките, което му осигурява бистър цвят и ниско съдържание на танин.

Бялото вино се споменава като „wiyana“ в древните хетски надписи на Месопотамия около 2500 г. пр. Н. Е. Хипократ пък пише, че за да лекува пациентите си използвал „горчиво бяло вино“, за да лекува своите пациенти. Това било нищо по-различно от сладко бяло вино с накиснати пелин и риган. Твърди се, че древните римляни са взаимствали някои техники за винопроизводство от гърците за направата на сладко бяло вино. Колкото повече части от Европа била присъединявани към Римската империя, толкова по-разнообразно ставало производството на вино. В зората на модерната ера винопроизводителите експериментират с нови техники като благородно гниене и вторична ферментация, които дават допълнителен тласък на индустрията. Това води до създаването на скъпи и много редки вина, а също и на доста популярните видове като френското шампанско, испанското шери и унгарското Токай. Днешните винолюбители са привилигировани и могат да се наслаждават на вино от доказаните в дългогодишната си история производители от небезизвестния „Стар свят“ или европейските и средиземноморски производители, както и на вино от далечните за нашите представи страни от „Новия свят“ – Австралия, Нова Зеландия, Чили, Аржентина, САЩ и Южна Африка. 

Какъв е вкуса на бялото вино

Повечето бели вина са леки и имат плодов вкус поради по-ниското си съдържание на танин, освен това имат по-ниски нива на киселинност от червените. Могат да излъчват ароматите на лимон, грейпфрут, ябълка, дюля, круша, праскова и дори масло и препечен хляб. В общия случай се разделят на две много основни вкусови категории, без да се броят пенливите вина или сладките бели вина, които често се консумират с десерта: млади, свежи, плодови, сухи бели вина. Казано на прост език всичко това означава, че виното е леко, свежо на вкус, без сладост и без характер на дъбова бъчва, в която често вината отлежават. Повечето италиански бели вина като пино гриджо и тези от района на Соаве, много от българските бели, доста австрийски грюнери и някои френски бели вина от Сансер, спадат към тази категория. Другата категория са пикантни, плътни, сухи бели вина с мощно тяло и вкус, който е оформен от характера на дъбова бъчва. Такива са голяма част от скъпите френски шаблита, някои шардонета и добрите бели от Новия свят.

Кои от популярните сортове грозде за бяло вино познавате?

Шардоне със сигурност е най-популярният сорт за производството на бяло вино на земята. Той произхожда от районите на Бургундия и Шампан, където се отглежда от незапомнени времена. Днес се отглежда във всички винени райони по света, като без притеснение можем да заявим, че се развива изключително добре в широк спектър от климатични условия и региони - от северни (Шабли) до горещи и знойни региони (Ривърленд в Австралия). Дегустационният му профил се определя като сухо вино със средно тяло и умерена киселинност, а алкохолното съдържание е 13,5% - 15%. В зависимост от райна на отглеждане вината показват коренно различно лице. Шардонетата от по-хладните региони като Бургундия, крайбрежието на Чили, Нова Зеландия и Орегон излъчват по-леки нотки на дюля, лимон и жълта ябълка. При по-топлият климат като Калифорния, Южна Африка и Южна Австралия палитрата от аромати се развива към зрели, тропически вкусове на ананас, манго, кайсия. Подходящата температура за сервиране на това вино е 7 и 12 °C. Отлично се съчетава с риба и морски дарове, паста или ризото с маслени сосове,

Когато става дума за бяло вино едно от първите неща, които ни идват на ум е Совиньон Блан. Повече от 30 години вече се наблюдава незатихващата му мода, която започва със смелата заявка на новозеландски винари за местен прочит на сорта. По произход Совиньон Блан идва от Франция, но днес всяка сериозна винена страна го отглежда. Самия сорт е много податлив на експерименти и в зависимост от почвите, климата и спецификата на тероара е в състояние да покаже различни характеристики. Неговият дегустационен профил се характеризира с леко до средно тяло, сухо вино с висока киселинност, без танини и алкохолно съдържание между 11,5% - 13,5%. Доминиращите аромати са цариградско грозде, зелена чушка, трева и зелени билки, маракуя, зелена ябълка, грейпфрут и бяла праскова. Сервира се при температура между 7 и 12 °C. Съчетава се отлично с леки меса като пилешко, патешко, омари, камбала, сьомга, стриди или калмари. Ако предпочитате да го сервирате със сирене, тогава заложете на козе сирене, бурата, моцарела, козя гауда, фета или пармезан. Ако пък желаете да го поднесете със зеленчуци, нека са тиквички, салата от краставици или аспержи.

Мускатът е друг популярен и много обичан сорт и говорим ли за ароматно бяло вино, няма как да не се сетим за него. Семейството на муската е изключително обширно, като представителите му се различават както по големината на зърното, така и по оцветяването си. Широко разпространен е по всички краища на света, а за неговата родина често се водят спорове дали е Сирия, Египет, доказано е, че са го познавали дори древните гърци и римляни. От него се произвеждат трапезни, пенливи и ликьорни вина с висока сладост и алкохолно съдържание около 10%, с ниски танини. В България от разновидността, отглеждана тук се добиват висококачествени вина със силен аромат и цветист характер, с ароматни нотки на виолетки и индрише. Доминиращите аромати са праскова, портокал, мандарина, круша, а подходящата температура за сервиране е между 7 и 12 °C. Препоръчва се виното да не се оставя да отлежи, а да се пие докато е младо и атрактивно. Мускатът може да бъде сервиран и като десертно грозде или да послужи за производството на стафиди. Характеристиките му го правят особено добра комбинация за пикантни или солени ястия, но чудесно си отива и с хрупкави десерти с ябълки или лешници.

Ако има бяло вино, което да познаете без да четете етикет, то това е ризлинга. Със своята тясна и висока бутилка в сравнение със стандартните бутилки на рафта винаги привлича погледа на купувача в магазина. По произход ризлингът е от Германия, но и тук историята има своите неясноти. Най-популярният клон на ризлинга е Рейнския ризлинг или бял ризлинг, след него се нареждат италиански и български (селектиран чрез кръстосване на димят и ризлинг през 1951 година). Като цяло ризлингът е труден сорт и това е причината да не е така широко разпространен както е шардонето например. За да се получи балансирано и деликатно вино, трябва да бъдат съобразени две много важни условия. Първо лозята трябва да са на по-хладен климат, но с достатъчно слънчево греене за узряването на гроздето и второ времето трябва да топло, но не съвсем горещо, защото ако гроздето узрее преждевременно се получават силно алкохолни, не добре балансирани вина. От сорта могат да се приготвят както сухи вина, така и сладки десертни вина, а също и пенливи. Дегустационния профил на ризлинга се определя като леко вино, без танини, с висока киселинност и алкохолно съдържание около 10%. Подходящата температура за сервиране е между 3 - 7 °C. Доминиращите аромати са ябълка, праскова, кайсия, цитруси. Във вкуса ризлинга варира според произхода си, но за него е типичен плодовия характер, разбира се той много зависи от баланса на съдържащите се захари и киселини. Забележително е и това, че ризлинга може да отлежава доста дълго от 5 до 30 години, в зависимост от стила си.

Траминерът или познат още като гевюрцтраминер, е един от малкото сортове бяло грозде, разпознаваемо само с един поглед. Подобно на Пино Гри-то кожата му не е бледо зелена, а розова. Този пигмент на гроздето в чашата вече се превръща от златист до красив наситено златен цвят. Няма как да го сбъркате дори на сляпа дегустация, поради открояващите се аромати на личи и рози. Произхода му е елзаски, на границата между Германия и Франция и е един от четирите благородни сорта за региона, от които често се правят сортови вина. Като дегустационен профил се характеризира като бяло сухо вино, със средно до плътно тяло, ниска до средна киселинност, без танини. Тук алкохолното съдържание е между 13,5% и 15%. Освен висококачествени сухи вина от него се получават и чудесни полусухи и сладки вина. Някои екземпляри си заслужава да бъдат оставени да стареят, но в общия случай е по-добре виното да бъде консумирано младо, докато още пази балансирана киселинност. Ако климатът е по-прохладен или когато плодовете са заразени с благородна плесен могат да се получат изключително сладки вина с невероятно наситен аромат. Силно изразените аромати на личи, рози, канела, джинджифил, мандарина и ниската киселинност могат да направят така, че дори сухите вина да се усещат по-сладки, отколкото са в действителност.

Това са само част от популярните бели сортове, които са широко достъпни и се радват на любовта на хората. Могат да се намерят чудесни предложения и от сортовете Грюнер Велтлинер, Шенин Блан, Вионие, Алиготе, Асиртико, Фурминт, Марсан, Ркацители, Русан, Семийон и още много други.

В следващата статия посветена на бялото вино ще ви дадем съвети за съчетаването му с храна, избора на подходяща чаша и типовете бели вина.  

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Бяло вино

Бяло вино

Разкрийте тайните на бялото вино

Разкрийте тайните на бялото вино

О, това бяло вино! Не пренебрегвайте чаша добре охладено и ароматно бяло вино. Популярни сортове и стилове в бялото вино, А какъв е вкусът му? О, това бяло вино! Не пренебрегвайте чаша добре охладено и ароматно бяло вино. Популярни сортове и стилове в бялото вино, А какъв е вкусът му? 2021-06-04T10:44:30+03:00 Разкрийте тайните на бялото вино

<p>О, това <a href="https://edrinks.bg/category/byalo-vino" target="_blank" rel="noopener" title="Бяло вино | eDrinks.bg">бяло вино</a>! Някои хора го обожават, други се кълнат, че не близват бяло. Какъвто и да е случая не бива да пренебрегвате чашата хубаво, добре изстудено вълшебство преди да сте разбрали за себе си какво харесвате и какво не харесвате в него. Има шанс и да се изненадате, но съществуват невероятно много стилове в бялото вино, които се съчетават блестящо дори със стек. Има обаче една уловка за това, как да разберете какво точно ви допада и тя е в количеството. Трябва да сте опитали достатъчно бели вина, за да можете ясно и категорично да заявите предпочитанията си. Ако все още не сте събрали смелост да се гмурнете в дълбокото море на бялото вино, за да ви помогнем в избора сме събрали на едно място много полезна информация.</p> <p>Като начало ще започнем с това какво всъщност е бялото вино, а отговорът е толкова прост, че чак ще ви накара да се усмихнете. Бялото вино е прозрачна течност, цветът на която може да варира от бледо зеленикав или златист до наситено златен. Може да бъде произведено също и от тъмно грозде при условие, че месото на гроздето е светло. Така или иначе, бялото вино се ферментира с минимален контакт с ципите и дръжките, което му осигурява бистър цвят и ниско съдържание на танин.</p> <p>Бялото вино се споменава като &bdquo;wiyana&ldquo; в древните хетски надписи на Месопотамия около 2500 г. пр. Н. Е. Хипократ пък пише, че за да лекува пациентите си използвал &bdquo;горчиво бяло вино&ldquo;, за да лекува своите пациенти. Това било нищо по-различно от сладко бяло вино с накиснати пелин и риган. Твърди се, че древните римляни са взаимствали някои техники за винопроизводство от гърците за направата на сладко бяло вино. Колкото повече части от Европа била присъединявани към Римската империя, толкова по-разнообразно ставало производството на вино. В зората на модерната ера винопроизводителите експериментират с нови техники като благородно гниене и вторична ферментация, които дават допълнителен тласък на индустрията. Това води до създаването на скъпи и много редки вина, а също и на доста популярните видове като френското шампанско, испанското шери и унгарското Токай. Днешните винолюбители са привилигировани и могат да се наслаждават на вино от доказаните в дългогодишната си история производители от небезизвестния &bdquo;Стар свят&ldquo; или европейските и средиземноморски производители, както и на вино от далечните за нашите представи страни от &bdquo;Новия свят&ldquo; &ndash; Австралия, Нова Зеландия, Чили, Аржентина, САЩ и Южна Африка.&nbsp;</p> <p><span style="font-size: 18pt;"><strong>Какъв е вкуса на бялото вино</strong></span></p> <p>Повечето бели вина са леки и имат плодов вкус поради по-ниското си съдържание на танин, освен това имат по-ниски нива на киселинност от червените. Могат да излъчват ароматите на лимон, грейпфрут, ябълка, дюля, круша, праскова и дори масло и препечен хляб. В общия случай се разделят на две много основни вкусови категории, без да се броят пенливите вина или сладките бели вина, които често се консумират с десерта: млади, свежи, плодови, сухи бели вина. Казано на прост език всичко това означава, че виното е леко, свежо на вкус, без сладост и без характер на дъбова бъчва, в която често вината отлежават. Повечето италиански бели вина като пино гриджо и тези от района на Соаве, много от българските бели, доста австрийски грюнери и някои френски бели вина от Сансер, спадат към тази категория. Другата категория са пикантни, плътни, сухи бели вина с мощно тяло и вкус, който е оформен от характера на дъбова бъчва. Такива са голяма част от скъпите френски шаблита, някои шардонета и добрите бели от Новия свят.</p> <p><span style="font-size: 18pt;"><strong>Кои от популярните сортове грозде за бяло вино познавате?</strong></span></p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/16474/files/image/byalo-vino-edrinks.jpg" /></p> <p><strong>Шардоне</strong> със сигурност е най-популярният сорт за производството на бяло вино на земята. Той произхожда от районите на Бургундия и Шампан, където се отглежда от незапомнени времена. Днес се отглежда във всички винени райони по света, като без притеснение можем да заявим, че се развива изключително добре в широк спектър от климатични условия и региони - от северни (Шабли) до горещи и знойни региони (Ривърленд в Австралия). Дегустационният му профил се определя като сухо вино със средно тяло и умерена киселинност, а алкохолното съдържание е 13,5% - 15%. В зависимост от райна на отглеждане вината показват коренно различно лице. Шардонетата от по-хладните региони като Бургундия, крайбрежието на Чили, Нова Зеландия и Орегон излъчват по-леки нотки на дюля, лимон и жълта ябълка. При по-топлият климат като Калифорния, Южна Африка и Южна Австралия палитрата от аромати се развива към зрели, тропически вкусове на ананас, манго, кайсия. Подходящата температура за сервиране на това вино е 7 и 12 &deg;C. Отлично се съчетава с риба и морски дарове, паста или ризото с маслени сосове,</p> <p>Когато става дума за бяло вино едно от първите неща, които ни идват на ум е <strong>Совиньон Блан</strong>. Повече от 30 години вече се наблюдава незатихващата му мода, която започва със смелата заявка на новозеландски винари за местен прочит на сорта. По произход Совиньон Блан идва от Франция, но днес всяка сериозна винена страна го отглежда. Самия сорт е много податлив на експерименти и в зависимост от почвите, климата и спецификата на тероара е в състояние да покаже различни характеристики. Неговият дегустационен профил се характеризира с леко до средно тяло, сухо вино с висока киселинност, без танини и алкохолно съдържание между 11,5% - 13,5%. Доминиращите аромати са цариградско грозде, зелена чушка, трева и зелени билки, маракуя, зелена ябълка, грейпфрут и бяла праскова. Сервира се при температура между 7 и 12 &deg;C. Съчетава се отлично с леки меса като пилешко, патешко, омари, камбала, сьомга, стриди или калмари. Ако предпочитате да го сервирате със сирене, тогава заложете на козе сирене, бурата, моцарела, козя гауда, фета или пармезан. Ако пък желаете да го поднесете със зеленчуци, нека са тиквички, салата от краставици или аспержи.</p> <p><strong>Мускатът</strong> е друг популярен и много обичан сорт и говорим ли за ароматно бяло вино, няма как да не се сетим за него. Семейството на муската е изключително обширно, като представителите му се различават както по големината на зърното, така и по оцветяването си. Широко разпространен е по всички краища на света, а за неговата родина често се водят спорове дали е Сирия, Египет, доказано е, че са го познавали дори древните гърци и римляни. От него се произвеждат трапезни, пенливи и ликьорни вина с висока сладост и алкохолно съдържание около 10%, с ниски танини. В България от разновидността, отглеждана тук се добиват висококачествени вина със силен аромат и цветист характер, с ароматни нотки на виолетки и индрише. Доминиращите аромати са праскова, портокал, мандарина, круша, а подходящата температура за сервиране е между 7 и 12 &deg;C. Препоръчва се виното да не се оставя да отлежи, а да се пие докато е младо и атрактивно. Мускатът може да бъде сервиран и като десертно грозде или да послужи за производството на стафиди. Характеристиките му го правят особено добра комбинация за пикантни или солени ястия, но чудесно си отива и с хрупкави десерти с ябълки или лешници.</p> <p>Ако има бяло вино, което да познаете без да четете етикет, то това е <strong>ризлинга. </strong>Със своята тясна и висока бутилка в сравнение със стандартните бутилки на рафта винаги привлича погледа на купувача в магазина. По произход ризлингът е от Германия, но и тук историята има своите неясноти. Най-популярният клон на ризлинга е Рейнския ризлинг или бял ризлинг, след него се нареждат италиански и български (селектиран чрез кръстосване на димят и ризлинг през 1951 година). Като цяло ризлингът е труден сорт и това е причината да не е така широко разпространен както е шардонето например. За да се получи балансирано и деликатно вино, трябва да бъдат съобразени две много важни условия. Първо лозята трябва да са на по-хладен климат, но с достатъчно слънчево греене за узряването на гроздето и второ времето трябва да топло, но не съвсем горещо, защото ако гроздето узрее преждевременно се получават силно алкохолни, не добре балансирани вина. От сорта могат да се приготвят както сухи вина, така и сладки десертни вина, а също и пенливи. Дегустационния профил на ризлинга се определя като леко вино, без танини, с висока киселинност и алкохолно съдържание около 10%. Подходящата температура за сервиране е между 3 - 7 &deg;C. Доминиращите аромати са ябълка, праскова, кайсия, цитруси. Във вкуса ризлинга варира според произхода си, но за него е типичен плодовия характер, разбира се той много зависи от баланса на съдържащите се захари и киселини. Забележително е и това, че ризлинга може да отлежава доста дълго от 5 до 30 години, в зависимост от стила си.</p> <p><strong>Траминерът</strong> или познат още като гевюрцтраминер, е един от малкото сортове бяло грозде, разпознаваемо само с един поглед. Подобно на Пино Гри-то кожата му не е бледо зелена, а розова. Този пигмент на гроздето в чашата вече се превръща от златист до красив наситено златен цвят. Няма как да го сбъркате дори на сляпа дегустация, поради открояващите се аромати на личи и рози. Произхода му е елзаски, на границата между Германия и Франция и е един от четирите благородни сорта за региона, от които често се правят сортови вина. Като дегустационен профил се характеризира като бяло сухо вино, със средно до плътно тяло, ниска до средна киселинност, без танини. Тук алкохолното съдържание е между 13,5% и 15%. Освен висококачествени сухи вина от него се получават и чудесни полусухи и сладки вина. Някои екземпляри си заслужава да бъдат оставени да стареят, но в общия случай е по-добре виното да бъде консумирано младо, докато още пази балансирана киселинност. Ако климатът е по-прохладен или когато плодовете са заразени с благородна плесен могат да се получат изключително сладки вина с невероятно наситен аромат. Силно изразените аромати на личи, рози, канела, джинджифил, мандарина и ниската киселинност могат да направят така, че дори сухите вина да се усещат по-сладки, отколкото са в действителност.</p> <p>Това са само част от популярните бели сортове, които са широко достъпни и се радват на любовта на хората. Могат да се намерят чудесни предложения и от сортовете Грюнер Велтлинер, Шенин Блан, Вионие, Алиготе, Асиртико, Фурминт, Марсан, Ркацители, Русан, Семийон и още много други.</p> <p>В следващата статия посветена на бялото вино ще ви дадем съвети за съчетаването му с храна, избора на подходяща чаша и типовете бели вина.&nbsp;&nbsp;</p>

, , , , , ,
Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки