Меню

Блог

Разкрийте тайните на бялото вино - част 2 28.06.2021 16:07:29

Разкрийте тайните на бялото вино - част 2

В миналата статия в блога ни, посветена на бялото вино обърнахме внимание на виното в древността, неговия вкус и различните сортове грозде. След като се запознахте с тези факти, вече обмисляте как и кога ще се впуснете в приключението по откриване на онзи вкус, който ще ви завладее завинаги. За да бъде изживяването ви наистина приятно и незабравимо сме подготвили още една доза любопитни факти за така любимото ни бяло вино.  

Бялото вино може да се категоризира в следните типове.

  • Сухо – терминът сухо вино е един от често срещаните в света на виното, както при производителите, така и при потребителите. За съжаление не рядко можем да го срещнем употребен неправилно, отнесен към усещането за „изсушаване на устата“, дължащо се на танините или пък към вина с по-високо алкохолно съдържание. По същество сухото вино е това вино, при което липсва остатъчна захар или с други думи, когато естественият процес на ферментация завърши напълно и без преждевременна намеса от енолога. Пиещите вино в Европа имат предпочитание към сухите вина, докато в САЩ предпочитат вина с малко сладост. Твърде вероятно е тази разлика да идва от факта, че американците са свикнали със сладкия вкус на повечето храни и напитки и затова някак естествено този вкус се прехвърля и към виното. Не бива да бъркате липсата на сладост или сухотата с липсата на плодове. В сухото вино пак ще усещате плодовете, но то просто няма да има осезаемо сладък вкус.
  • Сладко вино – В своята същност сладостта се измерва, чрез количеството остатъчна захар, която съдържа виното. Мерната единица е грам на литър, а 1% е еквивалентен на 10 гр. на литър. Дрождите превръщат захарта в алкохол по време на ферментацията и от това следва че колкото повече алкохол има едно вино, толкова по-малко остатъчна захар ще съдържа. В сравнение със сухите вина, сладките попадат в срещуположния край на скалата по показателя остатъчна захар. При сладкото бяло вино се наблюдава тенденцията цветът да клони към тъмен и плътността да бъде много осезаема, заради високото съдържание на захар. Няма едно конкретно и точно определение какво да е сладкото вино. В категорията могат да се причислят както десертните вина, така и тези от късен гроздобер, а също и тези вина, при които гроздето е атакувано от благородната плесен Botrytis Cinerea.
Плесен по гроздето
Благородната плесен Botrytis cinerea запазва гроздовия сок и го прави по-концентриран за направата на сладко бяло вино

  • Пенливо – пенливите вина дължат игривите си балончета на съдържащия се въглероден диоксид, който е остатък от ферментационния процес. По отношение на остатъчната захар категориите пенливо вино са следните:

- Brut Nature (без добавена захар)

- Extra Brut (до 6 гр./л.)

- Brut (до 12 гр./л.)

- Extra Dry (12 до 17 гр./л.)

- Sec (17 до 32 гр./л.)

- Demi-sec (32 до 50 гр./л.)

- Doux (над 50 гр./л.)

  • Подсилено/ликьорно – В същността си това е вино с добавено алкохолно съдържание. Постига се чрез добавяне на дестилиран алкохол към базовото вино в някакъв момент по време на винификацията. И тук има изключително много стилове, които зависят от използваните сортове на гроздето, вида на базовото вино, климатичните условия, метода и техниката на производството, използвания алкохол и т.н.

Най-подходящата температура за сервиране

Охлаждане на бяло вино

Много важно е да се спази правилната температура за сервиране на бяло вино

За никого не е тайна какви са общоприетите правила и какво всъщност препоръчват всички сомелиери по отношение на подходящата температура за сервиране на бяло вино, а именно че пенливите вина показват най-добрите си качества при температура между 7 до 9 °C. Следвани са от леките бели вина от последна реколта и без контакт с дъб между 8 и 10 °C. По-висока температура можем да си позволим при комплексните бели вина, които са ферментирали или отлежавали в дъбова бъчва, те отлично показват своя стил при температура на сервиране между 10 и 12 °C. Разбира се, това са само примерните стойности и те могат да варират спрямо личните предпочитания на консуматора, неговото състояние и настроение в дадения момент.

Перфектното съчетаване с храна

Лятото и бялото вино! Това словосъчетание е толкова силно вклинено в съзнанието на хората, че никой не го подлага на съмнение и просто се приема за абсолютна даденост. И защо да го оспорваме, нима виното съчетано в комбинация с подходящата храна не е в състояние да ни докара до състояние на екстаз.

Комбиниране на бяло вино и храна
Правилната комбинация на бялото вино с ястието може да открие нови хоризонти

Например при муската, в неговите сухи вариации е чудесен аперитив сам по себе си. Сладките му варианти се съчетават блестящо с плодови десерти с мед или меден сироп като баклава или пък сладолед. Шардонето е перфектна компания за печено птиче месо, рибни ястия с богати сосове, а също и пушени риби. Ризлингът се съчетава добре с меки сирена, ракообразни и е може би най-добрата комбинация за пикантна храна, защото сладостта му омекотява пикантността. Свежата нотка на Совиньон блана отлично се съчетава със солени храни – маслини, фета, остри сирена, прекрасен за паста със сметанови сосове. Траминерът е подходящ за комбинация с меки сирена, най-често пушена моцарела. А също със свинско, в ястия с пушен вкус. Именно киселинността на белите вина ги прави особено добри за съчетаването с храна. Те са много по-освежаващи по стил и по вкус в сравнение с червеното вино, което логично оправдава увеличаването на продажбите през пролетните и летните месеци.

Съвети при избор на чашите за сервиране

Белите вина се консумират в различни чаши от тези за червено вино. Формата е издължена, конусовидна към върха и това е така защото аромата е по-концентриран и вкуса се усеща по-силно. Обикновенно са с по-малък обем, но все пак достатъчно големи, за да поберат напитката и което е по-важното, успяваме да поддържаме по-ниската температура.

Видове чаши за бяло вино
Изборът на правилната чаша за бяло вино е ключов момент

Този тип чаша не предоставя шанс виното да бъде отпивано на малки глътки, а по-скоро да се разлее бавно към гърлото. Така то попада първо върху онази част от езика, която прави асоциации с кисело и горчиво и чак след това се усещат и сладките нотки на напитката. При чашата за шампанско формата помага да се разгърне по-добре аромата и свежестта на виното, до носа достига богатия аромат и няма нужда от разклащане на чашата. Практика на производителите на чаши за шампанско е да изработват по-грапави части от вътрешността – Mousseux точки и по този начин мехурчетата се изкачват до повърхността на шампанското по-равномерно.

След всички тези съвети и полезна информация за вас остава частта с дегустирането. Отпуснете се и помислете кои са любимите ви вкусове, затворете очи и си ги представете. Изберете вино с подходящите характеристики спрямо тях и намерете следващото си любимо вино още днес.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Бяло вино

Бяло вино

Разкрийте тайните на бялото вино - част 2

Разкрийте тайните на бялото вино - част 2

В миналата статия в блога ни, посветена на бялото вино обърнахме внимание на виното в древността, неговия вкус и различните сортове грозде. След като се за В миналата статия в блога ни, посветена на бялото вино обърнахме внимание на виното в древността, неговия вкус и различните сортове грозде. След като се за 2021-07-05T13:29:35+03:00 Разкрийте тайните на бялото вино - част 2

<p><span style="color: #000000;">В миналата <a href="https://edrinks.bg/article/razkriyte-taynite-na-byaloto-vino" target="_blank" rel="noopener" title="Разкрийте тайнте на бялото вино">статия </a>в блога ни, посветена на бялото вино обърнахме внимание на виното в древността, неговия вкус и различните сортове грозде. След като се запознахте с тези факти, вече обмисляте как и кога ще се впуснете в приключението по откриване на онзи вкус, който ще ви завладее завинаги. За да бъде изживяването ви наистина приятно и незабравимо сме подготвили още една доза любопитни факти за така любимото ни бяло вино.&nbsp;&nbsp;</span></p> <p><span style="color: #000000;">Бялото вино може да се категоризира в следните типове.</span></p> <ul> <li><span style="color: #000000;"><strong>Сухо</strong> &ndash; терминът сухо вино е един от често срещаните в света на виното, както при производителите, така и при потребителите. За съжаление не рядко можем да го срещнем употребен неправилно, отнесен към усещането за &bdquo;изсушаване на устата&ldquo;, дължащо се на танините или пък към вина с по-високо алкохолно съдържание. По същество сухото вино е това вино, при което липсва остатъчна захар или с други думи, когато естественият процес на ферментация завърши напълно и без преждевременна намеса от енолога. Пиещите вино в Европа имат предпочитание към сухите вина, докато в САЩ предпочитат вина с малко сладост. Твърде вероятно е тази разлика да идва от факта, че американците са свикнали със сладкия вкус на повечето храни и напитки и затова някак естествено този вкус се прехвърля и към виното. Не бива да бъркате липсата на сладост или сухотата с липсата на плодове. В сухото вино пак ще усещате плодовете, но то просто няма да има осезаемо сладък вкус.</span></li> <li><span style="color: #000000;"><strong>Сладко</strong> <strong>вино</strong> &ndash; В своята същност сладостта се измерва, чрез количеството остатъчна захар, която съдържа виното. Мерната единица е грам на литър, а 1% е еквивалентен на 10 гр. на литър. Дрождите превръщат захарта в алкохол по време на ферментацията и от това следва че колкото повече алкохол има едно вино, толкова по-малко остатъчна захар ще съдържа. В сравнение със сухите вина, сладките попадат в срещуположния край на скалата по показателя остатъчна захар. При сладкото бяло вино се наблюдава тенденцията цветът да клони към тъмен и плътността да бъде много осезаема, заради високото съдържание на захар. Няма едно конкретно и точно определение какво да е сладкото вино. В категорията могат да се причислят както десертните вина, така и тези от късен гроздобер, а също и тези вина, при които гроздето е атакувано от благородната плесен <strong>Botrytis Cinerea</strong>.</span></li> </ul> <figure><img title="Благородна плесен Botrytis cinerea | eDrinks.bg" alt="Плесен по гроздето" src="https://cdncloudcart.com/16474/files/image/botrytis-cinerea-edrinks.jpg" width="433" height="433" /> <figcaption><span style="font-size: 8pt;">Благородната плесен Botrytis cinerea запазва гроздовия сок и го прави по-концентриран за направата на сладко бяло вино</span></figcaption> <figcaption><span style="font-size: 8pt;"></span></figcaption> <figcaption><span style="font-size: 8pt;"></span></figcaption> <figcaption><span style="font-size: 12pt;"></span></figcaption> <figcaption><span style="font-size: 8pt;"></span></figcaption> </figure> <p></p> <ul> <li><span style="color: #000000;"><strong>Пенливо</strong> &ndash; пенливите вина дължат игривите си балончета на съдържащия се въглероден диоксид, който е остатък от ферментационния процес. По отношение на остатъчната захар категориите пенливо вино са следните:</span></li> </ul> <p><span style="color: #000000;">- Brut Nature (без добавена захар)</span></p> <p><span style="color: #000000;">- Extra Brut (до 6 гр./л.)</span></p> <p><span style="color: #000000;">- Brut (до 12 гр./л.)</span></p> <p><span style="color: #000000;">- Extra Dry (12 до 17 гр./л.)</span></p> <p><span style="color: #000000;">- Sec (17 до 32 гр./л.)</span></p> <p><span style="color: #000000;">- Demi-sec (32 до 50 гр./л.)</span></p> <p><span style="color: #000000;">- Doux (над 50 гр./л.)</span></p> <ul> <li><span style="color: #000000;"><strong>Подсилено/ликьорно </strong>&ndash; В същността си това е вино с добавено алкохолно съдържание. Постига се чрез добавяне на дестилиран алкохол към базовото вино в някакъв момент по време на винификацията. И тук има изключително много стилове, които зависят от използваните сортове на гроздето, вида на базовото вино, климатичните условия, метода и техниката на производството, използвания алкохол и т.н.</span></li> </ul> <p><span style="font-size: 14pt; color: #000000;"><strong>Най-подходящата температура за сервиране</strong></span></p> <figure><img title="Охладено бяло вино | eDrinks.bg" alt="Охлаждане на бяло вино" src="https://cdncloudcart.com/16474/files/image/ohladeno-byalo-vino-edrinks.jpg" width="493" height="221" /></figure> <p class="text-alignjustify"><strong></strong><span style="font-size: 8pt;">Много важно е да се спази правилната температура за сервиране на бяло вино</span></p> <p><span style="font-size: 8pt;"></span></p> <p><span style="color: #000000;">За никого не е тайна какви са общоприетите правила и какво всъщност препоръчват всички сомелиери по отношение на подходящата температура за сервиране на <a href="https://edrinks.bg/category/byalo-vino" target="_blank" rel="noopener" title="Бяло вино | eDrinks.bg">бяло вино</a>, а именно че пенливите вина показват най-добрите си качества при температура между 7 до 9 &deg;C. Следвани са от леките бели вина от последна реколта и без контакт с дъб между 8 и 10 &deg;C. По-висока температура можем да си позволим при комплексните бели вина, които са ферментирали или отлежавали в дъбова бъчва, те отлично показват своя стил при температура на сервиране между 10 и 12 &deg;C. Разбира се, това са само примерните стойности и те могат да варират спрямо личните предпочитания на консуматора, неговото състояние и настроение в дадения момент.</span></p> <p><span style="font-size: 14pt; color: #000000;"><strong>Перфектното съчетаване с храна</strong></span></p> <p><span style="color: #000000;">Лятото и бялото вино! Това словосъчетание е толкова силно вклинено в съзнанието на хората, че никой не го подлага на съмнение и просто се приема за абсолютна даденост. И защо да го оспорваме, нима виното съчетано в комбинация с подходящата храна не е в състояние да ни докара до състояние на екстаз.</span></p> <figure><img title="Бялото вино и храната" alt="Комбиниране на бяло вино и храна" src="https://cdncloudcart.com/16474/files/image/byalo-vino-kombinirane-s-hrana-edrinks.jpg" width="433" height="433" /> <figcaption><span style="font-size: 8pt;">Правилната комбинация на бялото вино с ястието може да открие нови хоризонти</span></figcaption> <figcaption><span style="font-size: 12pt;"></span></figcaption> <figcaption><span style="font-size: 8pt;"></span></figcaption> </figure> <p></p> <p><span style="color: #000000;">Например при муската, в неговите сухи вариации е чудесен аперитив сам по себе си. Сладките му варианти се съчетават блестящо с плодови десерти с мед или меден сироп като баклава или пък сладолед. Шардонето е перфектна компания за печено птиче месо, рибни ястия с богати сосове, а също и пушени риби. Ризлингът се съчетава добре с меки сирена, ракообразни и е може би най-добрата комбинация за пикантна храна, защото сладостта му омекотява пикантността. Свежата нотка на Совиньон блана отлично се съчетава със солени храни &ndash; маслини, фета, остри сирена, прекрасен за паста със сметанови сосове. Траминерът е подходящ за комбинация с меки сирена, най-често пушена моцарела. А също със свинско, в ястия с пушен вкус. Именно киселинността на белите вина ги прави особено добри за съчетаването с храна. Те са много по-освежаващи по стил и по вкус в сравнение с червеното вино, което логично оправдава увеличаването на продажбите през пролетните и летните месеци.</span></p> <p><span style="font-size: 14pt; color: #000000;"><strong>Съвети при избор на чашите за сервиране</strong></span></p> <p><span style="color: #000000;">Белите вина се консумират в различни чаши от тези за червено вино. Формата е издължена, конусовидна към върха и това е така защото аромата е по-концентриран и вкуса се усеща по-силно. Обикновенно са с по-малък обем, но все пак достатъчно големи, за да поберат напитката и което е по-важното, успяваме да поддържаме по-ниската температура.</span></p> <figure><img title="Чаши за бяло вино" alt="Видове чаши за бяло вино" src="https://cdncloudcart.com/16474/files/image/white-wine-glasses-edrinks.jpg" width="492" height="328" /> <figcaption><span style="font-size: 8pt;">Изборът на правилната чаша за бяло вино е ключов момент</span></figcaption> <figcaption><span style="font-size: 12pt;"></span></figcaption> <figcaption><span style="font-size: 8pt;"></span></figcaption> </figure> <p></p> <p><span style="color: #000000;">Този тип чаша не предоставя шанс виното да бъде отпивано на малки глътки, а по-скоро да се разлее бавно към гърлото. Така то попада първо върху онази част от езика, която прави асоциации с кисело и горчиво и чак след това се усещат и сладките нотки на напитката. При чашата за шампанско формата помага да се разгърне по-добре аромата и свежестта на виното, до носа достига богатия аромат и няма нужда от разклащане на чашата. Практика на производителите на чаши за шампанско е да изработват по-грапави части от вътрешността &ndash; <strong>Mousseux</strong> точки и по този начин мехурчетата се изкачват до повърхността на шампанското по-равномерно.</span></p> <p><span style="color: #000000;">След всички тези съвети и полезна информация за вас остава частта с дегустирането. Отпуснете се и помислете кои са любимите ви вкусове, затворете очи и си ги представете. Изберете вино с подходящите характеристики спрямо тях и намерете следващото си любимо вино още днес.</span></p>

, , , , ,
Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки