В миналата статия в блога ни, посветена на бялото вино обърнахме внимание на виното в древността, неговия вкус и различните сортове грозде. След като се запознахте с тези факти, вече обмисляте как и кога ще се впуснете в приключението по откриване на онзи вкус, който ще ви завладее завинаги. За да бъде изживяването ви наистина приятно и незабравимо сме подготвили още една доза любопитни факти за така любимото ни бяло вино.
Бялото вино може да се категоризира в следните типове.
- Сухо – терминът сухо вино е един от често срещаните в света на виното, както при производителите, така и при потребителите. За съжаление не рядко можем да го срещнем употребен неправилно, отнесен към усещането за „изсушаване на устата“, дължащо се на танините или пък към вина с по-високо алкохолно съдържание. По същество сухото вино е това вино, при което липсва остатъчна захар или с други думи, когато естественият процес на ферментация завърши напълно и без преждевременна намеса от енолога. Пиещите вино в Европа имат предпочитание към сухите вина, докато в САЩ предпочитат вина с малко сладост. Твърде вероятно е тази разлика да идва от факта, че американците са свикнали със сладкия вкус на повечето храни и напитки и затова някак естествено този вкус се прехвърля и към виното. Не бива да бъркате липсата на сладост или сухотата с липсата на плодове. В сухото вино пак ще усещате плодовете, но то просто няма да има осезаемо сладък вкус.
- Сладко вино – В своята същност сладостта се измерва, чрез количеството остатъчна захар, която съдържа виното. Мерната единица е грам на литър, а 1% е еквивалентен на 10 гр. на литър. Дрождите превръщат захарта в алкохол по време на ферментацията и от това следва че колкото повече алкохол има едно вино, толкова по-малко остатъчна захар ще съдържа. В сравнение със сухите вина, сладките попадат в срещуположния край на скалата по показателя остатъчна захар. При сладкото бяло вино се наблюдава тенденцията цветът да клони към тъмен и плътността да бъде много осезаема, заради високото съдържание на захар. Няма едно конкретно и точно определение какво да е сладкото вино. В категорията могат да се причислят както десертните вина, така и тези от късен гроздобер, а също и тези вина, при които гроздето е атакувано от благородната плесен Botrytis Cinerea.
- Пенливо – пенливите вина дължат игривите си балончета на съдържащия се въглероден диоксид, който е остатък от ферментационния процес. По отношение на остатъчната захар категориите пенливо вино са следните:
- Brut Nature (без добавена захар)
- Extra Brut (до 6 гр./л.)
- Brut (до 12 гр./л.)
- Extra Dry (12 до 17 гр./л.)
- Sec (17 до 32 гр./л.)
- Demi-sec (32 до 50 гр./л.)
- Doux (над 50 гр./л.)
- Подсилено/ликьорно – В същността си това е вино с добавено алкохолно съдържание. Постига се чрез добавяне на дестилиран алкохол към базовото вино в някакъв момент по време на винификацията. И тук има изключително много стилове, които зависят от използваните сортове на гроздето, вида на базовото вино, климатичните условия, метода и техниката на производството, използвания алкохол и т.н.
Най-подходящата температура за сервиране
Много важно е да се спази правилната температура за сервиране на бяло вино
За никого не е тайна какви са общоприетите правила и какво всъщност препоръчват всички сомелиери по отношение на подходящата температура за сервиране на бяло вино, а именно че пенливите вина показват най-добрите си качества при температура между 7 до 9 °C. Следвани са от леките бели вина от последна реколта и без контакт с дъб между 8 и 10 °C. По-висока температура можем да си позволим при комплексните бели вина, които са ферментирали или отлежавали в дъбова бъчва, те отлично показват своя стил при температура на сервиране между 10 и 12 °C. Разбира се, това са само примерните стойности и те могат да варират спрямо личните предпочитания на консуматора, неговото състояние и настроение в дадения момент.
Перфектното съчетаване с храна
Лятото и бялото вино! Това словосъчетание е толкова силно вклинено в съзнанието на хората, че никой не го подлага на съмнение и просто се приема за абсолютна даденост. И защо да го оспорваме, нима виното съчетано в комбинация с подходящата храна не е в състояние да ни докара до състояние на екстаз.
Например при муската, в неговите сухи вариации е чудесен аперитив сам по себе си. Сладките му варианти се съчетават блестящо с плодови десерти с мед или меден сироп като баклава или пък сладолед. Шардонето е перфектна компания за печено птиче месо, рибни ястия с богати сосове, а също и пушени риби. Ризлингът се съчетава добре с меки сирена, ракообразни и е може би най-добрата комбинация за пикантна храна, защото сладостта му омекотява пикантността. Свежата нотка на Совиньон блана отлично се съчетава със солени храни – маслини, фета, остри сирена, прекрасен за паста със сметанови сосове. Траминерът е подходящ за комбинация с меки сирена, най-често пушена моцарела. А също със свинско, в ястия с пушен вкус. Именно киселинността на белите вина ги прави особено добри за съчетаването с храна. Те са много по-освежаващи по стил и по вкус в сравнение с червеното вино, което логично оправдава увеличаването на продажбите през пролетните и летните месеци.
Съвети при избор на чашите за сервиране
Белите вина се консумират в различни чаши от тези за червено вино. Формата е издължена, конусовидна към върха и това е така защото аромата е по-концентриран и вкуса се усеща по-силно. Обикновенно са с по-малък обем, но все пак достатъчно големи, за да поберат напитката и което е по-важното, успяваме да поддържаме по-ниската температура.
Този тип чаша не предоставя шанс виното да бъде отпивано на малки глътки, а по-скоро да се разлее бавно към гърлото. Така то попада първо върху онази част от езика, която прави асоциации с кисело и горчиво и чак след това се усещат и сладките нотки на напитката. При чашата за шампанско формата помага да се разгърне по-добре аромата и свежестта на виното, до носа достига богатия аромат и няма нужда от разклащане на чашата. Практика на производителите на чаши за шампанско е да изработват по-грапави части от вътрешността – Mousseux точки и по този начин мехурчетата се изкачват до повърхността на шампанското по-равномерно.
След всички тези съвети и полезна информация за вас остава частта с дегустирането. Отпуснете се и помислете кои са любимите ви вкусове, затворете очи и си ги представете. Изберете вино с подходящите характеристики спрямо тях и намерете следващото си любимо вино още днес.
Тази статия все още няма коментари