Меню
ВИНО

ВИНО

Виното в древността се е приемало за „течната храна на Дионис”. Траките са вярвали, че то е сакрална напитка, която с влизането в тялото освобождава душата и заема мястото предназначено за боговете, затова вино се пиело само като ритуална напитка. Легенда разказва, че дяволът склонява Ной да засадят лозата заедно, след което я полива с кръв на агне, лъв, маймуна и свиня, символизиращи промените в поведението на човека след консумацията на вино и степента на последващото опиянение.

В онлайн магазина за вино и алкохолни напитки eDrinks.bg разполагаме с богата селекция български и чуждестранни вина за всеки вкус, насреща сме да дадем съвет или приятелската си препоръка.

Как се прави вино

Още от дълбока древност по нашите земи се произвеждало вино. Смята се, че първите лози са пренесени тук от Близкия Изток по времето, когато траките владеели нашите земи. Точно те поставили началото на лозарството и винарството, а доказателство за това са многобройните тракийски златни и сребърни съкровища, повечето от които са съдове за сервиране и консумиране на вино. Няма съществени разлики в това как произвеждаме виното днес и как са го правели преди. Пикът на гроздобера е бил около средата на септември, събраната реколта се изсипвала в специални съдове, които били изсечени в скалите, а гроздовите зърна били намачквани с крака. Не можем да предположим какъв е бил вкуса на това вино, но знаем, че често са му били добавяни билки, подправки или мед. Днес се отделя наистина голямо внимание на качеството на гроздето, защото от това зависи какво вино ще получим накрая. Много от избите подчертават, че пътя на гроздето от лозето до избтата трябва да е кратък.

Видове вино

Първото и може би най-важно делене на виното по света е това на „Стар свят“ и „Нов свят“, като при първите попадат вината от еропейските страни, Северна Африка и малки части от Азия. Към „Новия свят“ се причислява виното от Южна и Северна Америка, Австралия, Нова Зеландия, Южна Африка. Друга важна класификация при виното е разделянето по региони и тероар. Отделните региони по света са популярни с техните географски наименования и виното, произведено там притежава специфични качества, подправени с елементи на неповторимост, които от своя страна са обусловени от мистичния тероар. А той е онази съвкупност от природни и климатични условия, производствени традиции и малки тайни и е наистина невъзможно да се опише, но пък е напълно постижимо да се вкуси. „Гарантираното наименование за произход“ и още по високата степен „Контролирано наименование за произход“ са защитени със закон, а правилата, по които се регулират наименованията са в зависимост от законите на страната, в която е произведено виното. Тяхното основно предназначение е да се установи къде е било отглеждано гроздето. Ако на етикета не е упоменато „Контролирано наименование за произход”, това вино се нарича Трапезно или Регионално. Трапезното вино е произведено от грозде от препоръчани, разрешени за постоянно или временно сортове лози. Регионално вино се нарича трапезното вино, което е означено с географско указание, при условие че е произведено от грозде, получено в лозарския район, чието име носи то, от определени по реда на наредба разрешени или препоръчани сортове лози.

Виното може да бъде класифицирано и чрез метода на винификация, а именно червено, бяло, оранжево или розе, тихо, пенливо или искрящо, подсилено, десертно или ликьорно вино. Цветът на виното се определя от цвета на ципата на гроздето при фермантация, а и от това дали изобщо има ципа при този процес. Категорията шумящи обединява в себе си пенливите и искрящи вина, разликите при които са основно в алкохолния процент и налягането на въглеродния диоксид в затворената бутилка. Съдържанието на остатъчна захар във виното пък определя степента на неговата вкусова сладост. Според това съдържание тихите вина биват сухи, полусухи, полусладки и сладки.

Важните елементи от дегустацията на вино

Да обърнем внимание на най – хубавия момент при виното, неговата дегустация. Необходимо е да отбележим етапите, през които преминава една дегустация. Първият етап включва описание на цвета, аромата и вкуса на виното. При втория етап от своя страна се използват вече събраните впечатления и на тяхна база се правят заключения за качеството му, потенциал за стареене, евентуално можем да направим предположения за сорта или методите на производство. При анализа на цвета отбелязваме бистротата, интензивността и нюанса на цвета, като за целта наклоняваме чашата под ъгъл и на бял фон преценяваме показателите.

Следва оценка на аромата и първото, което трябва да направим е да преценним дали има дефект във виното. Оценяваме силата на аромата и се хвърляме в дебрите на конкретните му аромати. Те се делят на първични аромати – плодови или флорални идващи основно от гроздето; вторични аромати – дължащи се на производствените процеси и може да са подправкови, ядкови, маслени и др.; третични аромати – свързани с процеса на отлежаване като сушени сливи, мармалад, карамел, мед, кожа, тютюн, гъби, шоколад, кафе, бадем. Можем да проследим степента на развитие на едно вино още докато обследваме ароматите. Ако откриваме само първични, то виното е младо. Открием ли и вторични е развиващо се, а когато има третични – значи е развито. При наличието само на третични аромати за съжаление виното е преминало своя пик и отдавна е трябвало да бъде изпито. Когато говорим за вкус на виното, следим тези 4 основни компонента: сладост, киселинност, танини, алкохол. Те определят баланса и са важни фактори при комбинацията с храна.

Само с времето и практиката се учим да разграничаваме тези компоненти, за да не предизвикват онова объркване на младия дегустатор. И за финал, трябва да определим послевкуса на виното. Колко дълго се усеща вкуса на виното, дали 1 – 2 секунди, 3 – 4 или повече? С отговора на този въпрос определяме финала като къс, среден или дълъг. Накрая идва оценката на виното, но ако сме любители това не е необходимо, въпреки че именно дегустацията е начинът да разберем предпочитанията си и да формираме своите „любимци“ в необятния свят на виното. За никого не е тайна, че в миналото Уинстън Чърчил си поръчвал по 500 литра вино от България, което е още едно доказателство за вкусовите качества на българското вино. И днес все по – често ставаме свидетели на това, че в България знаем и можем да правим хубаво вино и то да печели множество отличия в престижни конкурси по целия свят. Изберете своята бутилка вино сега!

Как се прави вино

Видове вино

Важните елементи от дегустацията на вино

ИЗБРАНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ

Бяло виноWine Hippies Bone Dry Hippie Sauvignon Blanc 2021 | eDrinks.bg
Бяло вино Боун Драй Хипи Совиньон Блан 2021 е създадено от грозде от лозови масиви разположени върху песъкливи ...
17,90 лв.
Бетър Халф Розе Маракеш 2020, 0.75 л.
Ефирен бледо розов цвят сьомга, с  аромат на бяла праскова, личи с добавка на свежи чаени листа.  ...
22,00 лв.
Бяло вино Бергуле Совиньон Блан Вила Мелник | eDrinks.bg
Бяло вино Бергуле Совиньон Блан разкрива свеж, светло златист цвят със свежи зелени оттенъци.  Винарска ...
12,00 лв.
Сеня 2006, 0.75л.
ПРОМО
- 30%
Сеня, реколта 2006 г. е купаж от 55% Каберне Совиньон, 16% Мерло, 13% Пти Вердо, 10% Карменер и 6% Каберне Фран. ...
175,00 лв.250,00 лв.
Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки