Меню

Glenfarclas

Glenfarclas Изображение

Основана през 1836, Гленфарклас продължава да бъде независима дестилерия, собственост на фамилията и управлявана от тях, вече повече от 170 години. Историята на Дистилерия Гленфарклас е богата и колоритна, както и самият Glenfarclas Single Highland Malt. Това е история на поколения, с фамилия Грант, които от 1865 година са запленени от обща мисия – създаване на перфектното малцово уиски, връхна точка на шотландския вкус.

В основата е Джон Грант, роден през 1805 във фермата Lynbeg във Спейсайд, той прекарва голяма част от живота си в любимата му ферма Blairfindy (само на няколко мили от Lynbeg) със съпругата си Барбара.

Той е изключително успешен земеделец, собственик на няколко ферми в областта и добитък за разплод. През 1865 година купува фермата Rechlerich, в местността Ballindalloch, в чиито площи е основана дестилерия Гленфарклас през 1836г. от предишният й собственик, Robert Hay.

Разположена в плодородни пасища, фермата се оказва благоприятна спирка за едрия рогат добитък по средата на пътя им между стопанствата в Гленливет и пазара в Елджин. Мъжете, водещи добитъка спирали както да напоят животните, така и да отпуснат самите те крак и да се насладят на няколко глътки Гленфарклас „Cask Strength”.

Виното може да бъде класифицирано и чрез метода на винификация, а именно червено, бяло, оранжево или розе, тихо, пенливо или искрящо, подсилено, десертно или ликьорно вино. Цветът на виното се определя от цвета на ципата на гроздето при фермантация, а и от това дали изобщо има ципа при този процес. Категорията шумящи обединява в себе си пенливите и искрящи вина, разликите при които са основно в алкохолния процент и налягането на въглеродния диоксид в затворената бутилка. Съдържанието на остатъчна захар във виното пък определя степента на неговата вкусова сладост. Според това съдържание тихите вина биват сухи, полусухи, полусладки и сладки.

Славата на Glenfarclas се разпростира извън пределите на страната и през 1870 Джон Грант и синът му стъпват в партньорство и основават семейната фирма „J.& G. Grant” за да управляват бизнеса за дестилиране.

През 1900-те бизнесът продължава да се развива добре, получавайки благоприятен тласък през 1952, с приемането на реформата на закона за спиртни напитки, който позволява производството на почти двойни количества. Преди това е било забранено в едно и също време да се приготвя пивната мъст и да се дестилира, както и да се работи в неделя.

Четвърто поколение от тази забележителна фамилия от Спейсайд, Джордж С. Грант, ръководи компанията като председател в продължение на 52 години и почива през 2002. Неговият син Джон Л.С. Грант, който се присъединява към компанията и работи заедно с баща си също има син и продължавайки традицията на семейството, кръщава синът си Джордж. Представляващ шесто поколение от фамилията Грант, той продължава семейните традиции и делата на предците си.

“От зърното до чашата – това е магията на Glenfarclas”

Дестилерия Glenfarclas е разположена в „долината на райграса”, в основите на Бен Ринийз – планината, която се издига величествено зад дестилерията и покрита с храстчета пирен, тя е пурпурна през есента и снежна през зимата.

Подхранвана от топящите се снегове от зимата, изворната вода извираща от гранита по-долу, осигурява на Glenfarclas кристално чиста вода, идеална за направата на уиски – „водата на живота”.

Марки

Ценови диапазон

Glenfarclas 15 Y.O. 700ml.-Copy
377,00 лв.
Glenfarclas 15 Y.O. 700ml.-Copy
296,00 лв.
Glenfarclas 12 Y.O. 700ml.-Copy
125,00 лв.
Glenfarclas 10 Y.O. 700ml.-Copy
86,30 лв.
Glenfarclas 10 Y.O. 700ml.
66,50 лв.
Glenfarclas 2006 Vintage WRW2021 festival 0.7/55.2%
Лимитиран
210,00 лв.
Изчерпан

Glenfarclas

Основана през 1836, Гленфарклас продължава да бъде независима дестилерия, собственост на фамилията и управлявана от тях, вече повече от 170 години. Историята на Дистилерия Гленфарклас е богата и колоритна, както и самият Glenfarclas Single Highland Malt. Това е история на поколения, с фамилия Грант, които от 1865 година са запленени от обща мисия – създаване на перфектното малцово уиски, връхна точка на шотландския вкус. В основата е Джон Грант, роден през 1805 във фермата Lynbeg във Спейсайд, той прекарва голяма част от живота си в любимата му ферма Blairfindy (само на няколко мили от Lynbeg) със съпругата си Барбара. Той е изключително успешен земеделец, собственик на няколко ферми в областта и добитък за разплод. През 1865 година купува фермата Rechlerich, в местността Ballindalloch, в чиито площи е основана дестилерия Гленфарклас през 1836г. от предишният й собственик, Robert Hay. Разположена в плодородни пасища, фермата се оказва благоприятна спирка за едрия рогат добитък по средата на пътя им между стопанствата в Гленливет и пазара в Елджин. Мъжете, водещи добитъка спирали както да напоят животните, така и да отпуснат самите те крак и да се насладят на няколко глътки Гленфарклас „Cask Strength”. Виното може да бъде класифицирано и чрез метода на винификация, а именно червено, бяло, оранжево или розе, тихо, пенливо или искрящо, подсилено, десертно или ликьорно вино. Цветът на виното се определя от цвета на ципата на гроздето при фермантация, а и от това дали изобщо има ципа при този процес. Категорията шумящи обединява в себе си пенливите и искрящи вина, разликите при които са основно в алкохолния процент и налягането на въглеродния диоксид в затворената бутилка. Съдържанието на остатъчна захар във виното пък определя степента на неговата вкусова сладост. Според това съдържание тихите вина биват сухи, полусухи, полусладки и сладки. Славата на Glenfarclas се разпростира извън пределите на страната и през 1870 Джон Грант и синът му стъпват в партньорство и основават семейната фирма „J.& G. Grant” за да управляват бизнеса за дестилиране. През 1900-те бизнесът продължава да се развива добре, получавайки благоприятен тласък през 1952, с приемането на реформата на закона за спиртни напитки, който позволява производството на почти двойни количества. Преди това е било забранено в едно и също време да се приготвя пивната мъст и да се дестилира, както и да се работи в неделя. Четвърто поколение от тази забележителна фамилия от Спейсайд, Джордж С. Грант, ръководи компанията като председател в продължение на 52 години и почива през 2002. Неговият син Джон Л.С. Грант, който се присъединява към компанията и работи заедно с баща си също има син и продължавайки традицията на семейството, кръщава синът си Джордж. Представляващ шесто поколение от фамилията Грант, той продължава семейните традиции и делата на предците си. “От зърното до чашата – това е магията на Glenfarclas” Дестилерия Glenfarclas е разположена в „долината на райграса”, в основите на Бен Ринийз – планината, която се издига величествено зад дестилерията и покрита с храстчета пирен, тя е пурпурна през есента и снежна през зимата. Подхранвана от топящите се снегове от зимата, изворната вода извираща от гранита по-долу, осигурява на Glenfarclas кристално чиста вода, идеална за направата на уиски – „водата на живота”. Прочети повече
Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки